Начало | Маркова бижутерия | Кристал и стъкло | Керамика и порцелан | Модни аксесоари | Коледни играчки | Контакт

Бижутерия на Jablonex

МАРКОВА БИЖУТЕРИЯ

На около час път от Прага, в Езерските планини се намира град, който някога са наричали Северен Париж. Заслугата за това е на стъкларството, чиито традиции започват от 16 век и на чиято база е започнало развитието на бижутерията. В началото на 20 век град Яблонец над Нисоу /до 1945г. гр. Габлонз/ Става световен център на производството и търговията с бижутерия. По това време Яблонецката бижутерия се продава в целия свят. Познават я и я купуват на всички континенти, и особено в модните центрове Париж, Лондон, Рим, Ню Йорк. Всяка седмица от Триест отплува кораб с доставки за Индия, Африка,Китай. И всяка седмица в съседния град Либерец пристига самолет от Париж, за да докара пресни вкусотии за местните богаташи и да откара поредната пратка с бижутерия. Световни знаменитости били чести гости на бързоразвиващия се град. В театъра, всяко представление се превръщало в модно ревю, диктуващо световната мода.

Бижутерията в Яблонец съставлявала 90% от целия износ на стъкло от Австро-Унгарската империя. Производството достига върхова точка преди Втората световна война, когато градът Яблонец над Нисоу става известен център на бижутерното производство и търговия. Голям ущърб на производството нанася Втората световна война. Независимо от всички затруднения бижутерното производство в този регион се запазило и продължило да се развива, но все пак не могло да достигне световната известност и слава от преди войната.

През 60-те години започва нов етап от развитието на бижутерската промишленост и този период е тясно свързан с дейността на компанията Яблонекс. Тя е водещ производител и износител на модна бижутерия, бижутерийни компоненти, елхови играчки и подаръци от Чехия. В основата на вече 52 годишната история на Яблонекс е уникалното производство на стъкло и бижутерия в Северна Чехия. Днес Яблонекс е разделен на 3 специално ориентирани отдела: Яблонекс бижутерия, Яблонекс мъниста и Яблонекс стъкло, 12 собствени представителства извън Чехия и широка мрежа от представителства в 42 страни по света.

Предлаганите колекции са едни от най-съвременните и модерни в целия свят. Основната концепция на чешките майстори в създаването на модни украшения е, че дизайна на бижутата трябва напълно да съответства на характера и духа на времето и едновременно с това бижутата да бъдат направени от материали, които да са качествени и трайни.

Анита'97
ООД

 

 

 

GOLD PACK PACKAGING LTD.

 


ЦЕНОВА
ЛИСТАВНОС ПО
ЗАЯВКА


ПРОГРАМА
ЗА ПОСТОЯННИ
 КЛИЕНТИ


 

КОЛЕКЦИИ:

 

 

Анита97 ООД, © 2004г.,
WEB master M&M desighn